Anki i media

Här hittar du intervjuer med mig från radio, tidningar och medverkan i tv-program med mera.
 

Tidningen Junia

Anki gör skillnad med teaterns verktyg.  

Av Anna Åberg

 
Jag heter Anki Lindström och driver egen firma sen 2005 där jag hjälper företag med att öka arbetsglädjen och göra den till en naturlig del av verksamheten.

Jag gör skillnad genom att låta all personal, vd, chefer och alla andra som jobbar i företaget får genomgå en utbildning där både föreläsning och workshops ingår. Där medarbetarna själva får vara med och hitta verktyg som passar just deras behov. Jag utgår både från arbetsgrupp och individer där jag jobbar med bemötande, attityder, kommunikation, sammarbetsövningar mm. Jag jobbar dessutom utifrån företagets värdeord. Det är en process där det är flera utbildningstillfällen för att en ny förändring tar tid att jobba in även om den är positiv.

Jag är utbildad skådespelare och har även jobbar med att leda olika grupper i teaterimprovisationer, både barn, ungdomar och vuxna. Det var en sån glädje när jag såg dom växa genom att göra olika övningar. Jag påmindes själv om hur jag själv växt på samma sätt en gång.

När jag gick i skolan så var jag tyst och blyg, jag vågade inte ens räcka upp handen. Jag visste inte vad självförtroende eller självkänsla var. Det har teatern gett mig.

Många av teaterns verktyg är sånt som vi alla borde få lära oss i skolan för att det lär oss så mycket om oss själva och om varandra och det stärker både individ och gruppsammanhållningen.

Jag brinner för att hjälpa människor att utvecklas, att våga nya saker och upptäcka att de kan mer än de tror. Jag ser individerna och får dom att plocka från sig själva. Det blev tydligt när jag fick möjligheten att leda en grupp vuxna som ville utvecklas som individer och det var då den här iden föddes. Dessutom så har jag jobbat på den hel del olika företag när jag utbildade mig och sett vad som fungerar och inte fungerar.

Det bästa är att individerna känner sig sedda, att de tillsammans får hjälp med att hitta vad som passar just deras arbetsgrupp, samtidigt som de får övningar som kan utveckla dom själva. Att få se glittret i ögonen och höra om deras aha-upplevelser. Och se dom utvecklas på flera plan. Arbetsglädjen kan göra stor skillnad. Jag har varit på företag där personalen inte ens hälsar på varandra i korridorerna men efteråt har börjat hälsa och småprata med varandra och det har blivit mycket bättre stämning. Dålig stämning inom företaget ger ringar utåt också.

Dina tre bästa råd för de som vill göra skillnad?

 1. Utgå ifrån egna erfarenheter som du vet har fungerat för dig och andra.

 2. Våga gå ur den egna komfort-zonen och pröva dina vingar.

 3. Våga prova det du brinner för.

Intervju av Anna Åberg med Anki Lindström Contingo

Anna Åberg Stöd till förändring Intervju

Stöd till förändring genom teaterns verktyg - annaaberg.se

https://www.annaaberg.se/stod-till-forandring-genom-teaterns-verktyg/


100% VAKEN 

På påsklovet 2018 hade jag äran att få vara med i 100% Vakens livsändning på SVT som "Skrattvetare". Där jag fick fyra härliga människor att hitta skrattet i direktsändning. Det händer då och då att jag får lite annorlunda jobbuppdrag och jag gillar ju sådana utmaningar.
Jag kommer in 1:18 in i klippet, dvs 1 timme och 18 minuter och är med i ca 10 minuter.


#100procentvaken

100% Vaken Påsklov med Felicia Bergström, Kapten Riley, Jimmie Star och Filip Dikmen - YouTubeBild: Sveriges Radio


  P4 Kronoberg - Anki Lindström konsult & glädjeinspiratör
  Den 16 januari 2018 hade jag äran att bli intervjuad i P4 Kronoberg om hur man förgyller den grå och trista vintern med pigga upp dig tips. ca 45 minuter in i programmet hittar du intervjun.

  * Tyvärr så ligger inte ljudfilen kvar på nätet även om sidan finns kvar. Se mer längst ner på sidan.


  S-avhopp, molntjänster och pigga upp mig-tips 16 januari 2018 kl 15.00 - Eftermiddag i P4 Kronoberg | Sveriges Radio

https://www.sverigesradio.se/sida/avsnitt/1008614?programid=2967

Tidningen nära

Allt om företagande

* Tyvärr så finns inte  Allt om företagande längre kvar på nätet. Se mer längst ner på sidan.

Bild: Sveriges Radio

Jankell i P4 om Lycka 2014-12-06
Du finner min intervju ca 20 minuter in i programmet.
Lycka är ämnet vi tar oss an i detta avsnitt av
Jankell i P4. Vi talar med glädjeinspiratören Anki Lindström om skrattets betydelse för vårt välmående. 
Jag tror på att försöka må så bra som möjlig och känna glädje varje dag är viktigare än att jaga lyckan. Att göra saker tillsammans och känner gemenskap. Att göra saker som vi faktiskt mår bra av även om livet går upp och ner. Att känna sorg, ilska är helt okej då det ingår i livet, men det är inte bra för hälsan att fastna i det.

* Tyvärr så ligger inte ljudfilen kvar på nätet även om sidan finns kvar. Se mer längst ner på sidan. 


 
Jankell i P4 om lycka 6 december 2014 kl 22.05 - Jankell i P4 | Sveriges Radio


Lisas Textbyrå 

Skratta på jobbet - det skapar relationer!

Låt skrattet bli en bra start på dagen! Anki Lindström, Contingo, är skrattinspiratören som motiverar till leenden och skratt bland anställda och företagsledare. Enligt Anki har skrattet en uppiggande men också avslappnande effekt.
- Ju tuffare jobb du har desto viktigare är det att skratta mellan varven, säger Anki Lindström, initiativtagare till Contingo.

Anki Lindström startade företaget Contingo 2005. I botten är hon skådespelare, skrattinspiratör och föreläsare. Hon utbildar bland annat i hur viktigt det är att skratta och le på en arbetsplats och vad som krävs för att människor ska hitta till skrattet i vardagen. Men hon är väl medveten om att hon möter människor i olika livssituationer som för tillfället inte har så nära till skrattet.
- Målet är inte att folk ska gå runt och skratta hela dagarna. Tanken är att hitta de vägar som leder fram till skrattet och glädjen i vardagen. Jag ger tips som handlar om hur viktigt det är att umgås med människor man tycker om, bjuda på det som man för stunden tycker är roligt själv och vikten av att bjuda på sig lite, säger Anki.


Anki upptäckte hur stort behov vi har av att skratta när hon som frilansande skådespelare fick i uppdrag att få folk att skratta i den offentliga miljön. Tillsammans med några andra skådespelare gick de ner i tunnelbanan iklädda röda overaller och med en tidning under armen - i syfte att locka fram skratt.
- När vi satt i tunnelbanan och skrattade åt det vi läste i tidningen fick det en enorm effekt på folk runt omkring. De började också skratta och le och började kommunicera, säger hon. De ville också veta vad det var som var så kul!

Anki berättar att skrattet är ett sätt att lära känna varandra. Skrattet river barriärer, får spänningar att släppa och kan göra oss friskare.
- Skratt frisätter endorfiner som får oss avslappnade och kan till och med göra så att vi sover bättre och håller oss friska.
Det är vanligt med skrattövningar på arbetsplatser i Indien berättar hon. Enligt Anki blir det vanligare och vanligare även på arbetsplatser i Europa som försöker höja stämningen och förbättra relationerna med hjälp av skrattinspiratörer.
- När jag blir uppringd beskriver företag ofta att de har ”dålig stämning” eller för ”höga barriärer” mellan de anställda. De säger att det liksom inte släpper riktigt, säger Anki.

Anki har just avslutat ett uppdrag för Gävleborgs landsting där hon bjudits in som en av många föreläsare. Konferensen pågick under tre halvdagar och med flera 35-minuterspass som pågick samtidigt. Varje föreläsning med Anki lockade 300-400 deltagare vilket visade på behovet av att inspireras till skratt och glädje på jobbet.
- Mina föreläsningar börjar med att jag berättar lite teori om skratt, hur viktigt det är att skratta och hur man genom skratt kan skapa relationer. Jag pratar också om vad ett leende kan göra. Ett leende kan t.ex. göra att folk vågar bjuda på sig lite, fortsätter hon. Mina föreläsningar innehåller många skrattövningar, cirka halva tiden är konkreta övningar.
Gävleborgs landsting var mycket nöjda med Anki och ska framöver jobba på att hålla skrattet i gång på arbetsplatsen.
- Det är bra om någon kollega kan dra igång det mellan varven. Men tanken är inte att schemalägga skrattet utan att inspirera till att våga bjuda på sig själv och dela med sig av det som är roligt, avslutar hon.

Anki Lindström driver i dag Contingo som betyder hända och beröra på latin. Hon håller också föreläsningar på ämnen som Våga tala och Kreativt skrivande. Hennes  ljudbok som heter Skratta dig gladare och friskare och som kan köpas och laddas ner där ljudböcker säljs!
Lisas textbyrå 2016


Firmaliv

* Tyvärr så finns inte Firmaliv  längre kvar på nätet. Se mer längst ner på sidan.

Tidningen hälsa

Skratt är hälsogodis för själen

Fick en förfrågan om att göra något helt nytt och crazy och jag gör som vanligt tackar ja och ser vad det kan bli av det.

Från Allt för hälsan mässan i Älvsjö 8 november.

"Skratt är hälsogodis för själen"

Vi träffade skrattinspiratören Anki Lindström på mässan Allt om hälsan för att höra hur vi kan skratta oss till ett gladare och friskare liv.
Anki Lindström var skådespelare innan hon startade företaget Contingo, där hon har titeln glädje- och livsinspiratiör. Hon turnerar numera som föredragshållare och sprider kunskap om glädjens postitiva effekter på hälsan. I våras släppte hon ljudboken "Skratta dig gladare och friskare".


Av Tidningen Hälsa, Publicerad 2012-11-14 09:55, uppdaterad 2015-12-15 23:55

https://www.tidningenhalsa.se/artiklar/webb-tv/20121114/vad-ar-det-anki-skrattar-arFirmaliv - Krönika

* Tyvärr så finns inte Firmaliv längre kvar på nätet. Se mer längst ner på sidan.

Äntligen morgon Mix Megapol med Adam & Gry

Min radiodebut som glädjeinspiratör gjordes av Adam & Gry 2007. En glädjefylld stund.
* Tyvärr så finns inte intervjun längre kvar på nätet. Se mer längst ner på sidan.

* I den snabba digitala värld vi lever i så ligger inte allt kvar på nätet för evigt även om det är dokumenterat.
Upptäcker du att någon länk inte längre fungerar så kontakta mig gärna så att jag kan hålla sidan med rätt information. 
Tack på förhand.