Är du en glädjesamlare?

En ny härlig vecka och dag ligger framför dig. Våren är här och sommaren väntar runt hörnet. Det finns så mycket att glädjas åt trots att världen känns lite upp och ner just nu. Det blir grönare och grönare på träden, blommorna är vackra och träden doftar gott. Många har börjat längta till semestern, det är mycket som ska göras dessa semesterveckor. 

Många är bra på att planera sina semestrar med glada upptåg, träffar med släkt och vänner. I vardagen planeras det en massa måsten, det är vad man ska göra på jobbet, hur man ska sköta sitt hem, hur man ska hinna träna och andra vardagssysslor.

Det kan vara lätt att glömma bort att varje dag är en del av våra liv. Planerar du in glädje i ditt vardagsliv eller tar du dagarna som de kommer? Att ha någonting att se fram emot varje dag något som ger dig glädje, skapar harmoni, ger du dig en paus då och då?  Tid för reflektion kan göra stor skillnad på din livskvalitet.

Vad får dig att gå upp på morgonen? Kliver du upp med ett leende på läpparna och ser fram emot dagen eller vill du helst bara krypa ner under täcket och inte gå upp och möta dagen? När vi ser fram emot dagen så ger det goda energier i kroppen och det skapas av förväntan, nyfikenhet om vad dagen kan bjuda på för möjligheter. 

Du kan inte styra allt som händer i ditt liv, men du kan själv välja hur du agerar på det som händer i livet genom hur du väljer att hantera det som sker. En del saker måste du bara acceptera för att det går inte att göra någonting åt dom. Du har alltid minst två val. Du kan välja att blunda för det som händer eller så kan du försöka göra det bästa av den situationen som är.

Du gör väldigt många val varje dag som du inte tänker på, för att det är en naturlig del av din vardag. När du går till affären så finns det väldigt många val att göra, många av dom går bara på rutin. Du köper det märket som det brukar köpa för att du är nöjd med det, men någon gång ibland så händer det säkert att du stannar till och funderar; kanske är den här produkten bättre eller det skulle där vara roligt och testa. 

Du väljer vilka kläder du ska ha på dig, du väljer vad du ska äta till frukost, du väljer hur mycket du ska vara ute i sociala medier, du väljer vilka program du vill se på tv. Om du tänker efter så utsätts du för många valmöjligheter varje dag och du tar beslut mer eller mindre omedvetet. 

Att göra samma sak dag ut och dag in, göra liknande val varje dag kan kännas tryggt och bekvämt. Det kan även kännas tryggt och bekvämt även om det skaver. Men i längden så blir det ju ganska trist, eftersom din hjärna behöver stimulans och både den och du mår bra av utmaningar då och då. Att planera in roliga saker varje vecka och göra någonting varje dag som gör dig glad eller få dig att må bra är jätteviktigt. Så varför inte börjar leta efter glädje och bli en glädjesamlare?

Att vara en glädjesamlare handlar om att både skapa och ta vara på glädjen i vardagen. Det kan vara allt från ett telefonsamtal med en god vän, att skicka ett sms som du vet skulle glädja någon annan eller ett mejl. Det kan vara att njuta av kaffet ute i solen, att det är lunch med en god kollega, att ta en promenad på morgonen eller kvällen eller rent av på lunchen, att unna sig en extra god middag mitt i veckan och duka fint, spela sällskapsspel med familjen eller vännerna. 

Skriv ner vad du blir glad av och vad du tycker om att göra. Planera sedan in en månad framåt med glada saker som du vill göra i vardagen. Finns det något "måste" som du kanske faktiskt inte måste göra precis då, vad skulle hända om du flyttadr lite på något av dina måsten? Finns det någon rutin som du skulle kunna förändra eller rent av hoppa över ibland för att få lite tid till den där lilla extra glädjen?

Skriv ner minst 30 saker som gör dig glad och som får dig att må bra. 30 saker kanske låter mycket, men när du börjar så kommer du att upptäcka att det är flera små saker som gör skillnad i ditt liv än vad du kanske tänkte på från början. Det kan till exempel vara solen som skiner, fåglarna som sjunger, att träden är vackra med sina blommor, den där kaffekoppen på morgonen i lugn och ro, en blå himmel med vita mjuka fantasifulla moln, när din favoritmusik spelas på radion, glassen på lunchen i solen. Du kommer att upptäcka att det finns väldigt många saker som gör dig glad och som faktiskt gör en stor skillnad på din dag. 

Börjar bli en glädjesamlare men glöm inte att även bidrar med glädje till din omgivning, det kan vara små enkla saker som att säga hej till kassörskan, bjuda en kollega på fika, ringa en vän, hjälpa någon med att hålla upp en dörr.  Du kommer säkert på flera andra saker. Dom små sakerna som du blir glad av, blir även andra glada av. När du hjälper någon och den blir glad så blir även du glad för att den blir glad, det ger glädjeringar på vattnet.

Nu är det dags att gå ut och samla på dig mer glädje, men även att sprida glädje. En glädjespridare är även en glädjesamlare och tvärtom. 

Jag önskar dig en fortsatt härlig vecka med mycket glädje och många skratt.