Att ångra sig eller inte, det är frågan...

Det finns de som säger att vi inte ska ångra saker vi gjort i livet, men jag tror att det är viktigt att tillåta sig att känna ånger. 

Det kan upplevas i dagens samhälle som att det är fult att ångra saker. Handen på hjärtat, ingen är perfekt, vi gör alla ibland mindre bra saker, det är mänskligt. Det är så vi lär oss och utvecklas som människor.

Att inte få känna ånger skapar stor skam, skuld och ångest hos många. Men om du ångrar saker du gjort så kan du tänka på hur du skulle kunna göra på ett annat sätt, om en liknande situation uppstår i framtiden.

Vad blev fel? Vad skulle du kunna göra annorlunda? Hur skulle du vilja agera om du hamnar i en likadan situation?

Att ångra saker betyder inte att vi behöver gå omkring och älta saker. Vi behöver acceptera att det blev som det blev för att vi just då inte kunde göra annat av olika skäl. Vi kan inte göra det ogjort, vi kan inte gå tillbaka och ändra på det som varit, men vi måste acceptera att det hänt för att kunna gå vidare. 
Om vi fastnar i gamla saker som har hänt, det är då som det inte blir bra.

Att älta gamla händelser gör att du mår dåligt, det tar av din energi och skapar ett skav inom dig. Att ge dig lite tid att få vara ledsen, besviken eller arg är viktigt när något hänt som framkallar de känslorna. Sen så får du lite perspektiv på det som har hänt.

Nästa steg är att acceptera det som skett. Det finns saker du aldrig kommer att få svar på eller förstå och det är en del av livet.
Jag säger inte att det är lätt, men det är nödvändigt för att du ska kunna gå vidare i livet.

Jag har med åren insett att livet blir lättare när jag acceptetar och ser livet som föränderligt. Det jag inte kan påverka lägger jag inte så mycket tid på.

Om någon till exempel väljer att inte vara en del av mitt liv så är det dens val, även om jag både blir chockad och ledsen så accepterar jag. Varför ska jag sörja någon som inte vill vara/umgås med mig? Det är bättre att lägga den energin på de som vill vara i mitt liv och mig själv.

När någon närstående dör så är det en del av en som försvinner. Det kan vara en chock, en tid av overklighet och en stor sorg. Jag har förlorat fler än jag kan räkna på mina två händer, det gör inte att jag sörjer mindre, men jag har skaffat mig verktyg som gör det lite lättare att hantera. Jag måste acceptera och göra så gott jag kan av de minnena jag har och fortsätta fylla mitt liv med glädje.

Jag har lärt mig att sorg och glädje kan gå hand i hand, det ena utesluter inte det andra. Saknaden kommer alltid att finnas, men jag kan inte påverka det som har skett. Jag tackar för att jag har fått vara en del av dens liv och den varit en del av mitt. Jag är glad för de minnen vi skapat och det ger mig leendet tillbaka.

Det kommer upp små minnen då och då som värmer i hjärtat, som jag är tacksam för.

Ibland kanske relationen inte var den bästa och det kan finnas saker som inte blev sagda. Kanske har du haft tankar som du ångrar eller sagt dumma saker. Det kan även ligga ilska och gnaga. Sånt kan skava när det inte går att rätta till. Många går omkring med dåligt samvete för att de inte fick vissa saker sagda eller gjorda. Sådanna saker äter upp inifrån.

Det man kan göra då är att skriva ner det du skulle velat ha sagt och läsa det högt för någon eller för dig själv. Det är en symbolisk handling som brukar lätta på trycket.

Den här övningen har själv gjort och det är befriande. Det kan göra ont men sen när tårarna fått utlopp så känns det lättare och det är även stärkande.

Det är viktigt att du fortsätter att göra saker som ger dig glädje och som känns meningsfullt både i livet och i vardagen.

Människan har en otrolig förmåga, hur svår en händelse än har varit kan vi lära oss leva med den och finna ett värdefullt liv med glädje igen.

Glöm inte att alla gör fel i bland. Att du ångrar dig ibland är mänsklig, det är så du lär dig och blir klokare. Gå vidare stärkt av dina glada minnen, din vishet och var snäll mot dig själv.

Kom ihåg att tårar har vi fått för att lätta på det som tynger eller ger oss sorg. Det är lika viktigt att gråta som att skratta. Alla känslor vi har är viktiga och så länge vi inte gör någon annan illa så låt de komma fram, de är ventiler för vårt välmående. Gråt om du är ledsen, skratta när du är glad och acceptera att livet är föränderligt hela tiden.