Den goda kollegan

Skulle du vilja ha dig själv som kollega?
Det är en provocerande fråga för många, men det finns flera anledningar att ställa sig den då och då.

Det är många idag som mår dåligt på sina arbetsplatser och anledningen till det kan vara många. Stress, att känna att det jobb man gör inte känns meningsfullt för att det inte uppskattas, att man inte blir sedd, att man känner sig utanför och kanske mobbad av kollegor med mera. Det är inte så ofta arbetsuppgifterna som skapar otrivsel utan andra saker i själva arbetsmiljön.

Företagsledning och chefer har delvis ansvar för den sociala biten, att skapa förutsättningar för en trygg och tillåtande miljö där alla ska kunna känna sig viktiga och sedda. Men medarbetare och kollegor har också ett ansvar för att bidra till att arbetsdagen blir trevlig.

Skvaller på en arbetsplats är en stor del av otrivseln och man behöver inte vara den som är utsatt för att må dåligt av det. Att sitta tillsammans med några på fikarasten som alltid skvallrar om andra ger också en olustkänsla.

Det finns ett sätt att minska på skvallret och det är att själv vägra delta i sådanna samtal. Man kan säga att man inte vill delta och att om någon har problem med en kollega så får den ta det med den det berör direkt, försöka hitta en lösning om det är något som stör eller acceptera det som är.

Vi är alla olika och bara för att vi inte är lika så är inte det en anledning att tycka illa om, mobba eller osynligöra någon.

Det kan självklart finnas anledningar till att vi stör oss på någon, till exempel att den kanske inte gör sitt jobb, men det betyder inte att man vet allt om den personen. Berätta för den personen enskilt hur du upplever det och hur det påverkar ditt arbete om du upplever det som ett problem, annars får du acceptera situationen.

Om du ser eller vet att någon är utanför umgänget så säg hej, bjud personen på en fika, sätt dig bredvid personen på lunchen och börja småprata om vädret eller nåt annat enkelt. Man behöver inte bli bästa vänner, men att vara en god arbetskamrat ger en bättre stämning och ger bättre flyt i arbetet.

Det finns ett enkelt och viktigt ordspråk som vi bör ha med oss varje dag: Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

Bidra till arbetstrivseln på jobbet.
Var den kollega du själv skulle vilja ha. Bemöt andra som du själv vill bli bemött.
Berätta när någon gör något bra. Var vänlig, säg hej till de du möter, håll upp en dörr, bjud på en kopp kaffe eller te mm.
Att vara en god kollega och arbetskamrat, det gör även dig gladare.

Vad gör du för att bidra till en trevligare arbetsdag och miljö?