Julstress och julskav?

Kanske börjar julstressen komma?

Många känner stress inför julen. Den ska ju vara så mysig, då ska alla vara glada och den ska helst firas med hela tjocka släkten så som man alltid har gjort... säger vem?

Julen är den högtid som många upplever som den bästa eller värsta av alla storhelger.

Många ställer väldigt höga krav, inte minst på sig själva. Andra har ingen att fira med och känner sig extra ensamma då här års.

Att alltid göra som man har gjort, bara för att det "måste" vara så även om det faktiskt skaver brukar inte bli så lyckat. Om du är en person som på julaftonskvällen brukar känna; inte en jul till.
Då är det kanske dags att pröva något nytt? Vad skulle hända om du valde att göra på ett annat sätt i år? Går det att dela upp julen på flera delar?

Är det du som gör det mesta inför julen eller är ni flera som delar på bestyren? Är det någon annan som står och gör all mat? Dela upp det så att ni gör en maträtt var och tar med. Köp inte klappar till andra som du tror någon annan gillar. Redan på julaftonskvällen rasslar det in ouppskattade klappar på blocket för försäljning. Hellre en dyrare klapp som du vet är önskad, gå hellre ihop med andra och köp en än flera osäkra klappar. Kanske prata igenom det här med julen.  Kan vi göra på något annat sätt i år? Är julklapparna verkligen så viktiga och i så fall varför?
Vad vill du/ni att julen ska vara? Hur får du/ni den jul som önskas?

Vet du någon som sitter själv, en kollega eller granne, så bjud in den på lite mat och umgänge, det uppskattas. Förutom att göra en vänlig handling öppnar det upp för nya samtal och bekantskaper.

Är du en person som vet att du kommer att sitta ensam, våga berätta det. Det är kanske fler som kommer att göra det och då kan ni fira jul tillsammans. Det finns kanske de i din närhet som om de visste att du satt själv skulle bjuda in dig. "Men jag ska väl inte, nej jag ska inte vara till besvär" kanske du tänker nu. Men många skulle med glädje välkomna ett nytt ansikte för det skulle skapa nytt även för de som bjuder in.

Att sitta ofrivilligt ensam är väldigt jobbigt, det är lätt att känna sig ensammast i världen. Även om man inte är troende så kan man gå till en kyrka som ofta håller öppet. De brukar bjuda på lite julmat och eller fika. Där finns det människor att prata med.

Om man orkar så kan man själv ställa upp som volontär under julen för att hjälpa andra. När vi lägger vårt fokus på saker utanför oss själva så mår vi bättre och att hjälpa andra och se de bli glada ger även glädje tillbaka.

Men känner du att det är tungt och jobbigt kan du ringa jourhavande människa, äldrelinjen, jourhavande präst. Du hittar länkar här. Jourhavande människa, jourhavande präst, äldrelinjen,


Fira jul själv, kan man det?
Jag har firat jul själv ett antal gånger. Jag hade dock ett val, jag var inbjuden till olika vänner men har då känt ett behov av att vara själv. Ett par gånger var det för att jag kände mig trött på julen då jag hade jobbat extra i butik och hört julmusik sen i oktober, andra gånger så var det för att jag bara ville vara själv helt enkelt. Jag planerade in vad jag ville äta, inte alltid julmat, unnade mig något gott som jag sällan åt. Jag läste, skrev, målade ringde ett par samtal, såg någon film, kanske tog en promenad. Jag gjorde precis som jag ville och njöt av det.

Vem har bestämt att julen ska vara på ett visst sätt? Bry dig inte om hur andra firar jul, fira jul på det bästa sätt du kan och vill. Du kan också strunta i julen och bestämma att det bara är en helt  vanlig helg och fylla den med precis vad du vill.

Gör det som du mår bra av. <3 <3 <3