Korpen och munken

Den här tänkvärda historien om korpen och munken är för de människor som inte är nöjda med sina liv och anser att andra är lyckligare än dem. För att förstå den här historien, läs till slutet.

 

En gång i tiden var en korp mycket missnöjd med sitt liv. En dag började han gråta när han satt på en gren i ett träd. En munk satt under trädet. Just då föll en droppe av korpens tårar på munkens kind. Munken höjde sitt huvud och såg att det var korpen som grät. Munken frågade honom: ”Vad är det med min vän, varför gråter du?

Korpen sa: ”O vise, jag är mycket upprörd över mitt liv. Ingen älskar mig. Folk skrämmer i väg mig i skam. Ingen ger mig något att äta, alla hatar mig. Döden är bättre än ett sådant liv.”

När munken hörde korpens ord, fylldes hans hjärta av medkänsla. Han sa till korpen: "Min vän, vi borde lära oss att vara lyckliga i vilket tillstånd vi än befinner oss i.”

Men korpen förstod inte munkens visdom och fortsatte att gråta. Då sa munken: "Var inte upprörd, säg mig, vad vill du bli? Jag kan göra dig till det med mitt mantra.”

Korpen blev glad och sa: ”O välsignade, om du vill göra mig en tjänst, snälla gör mig till en svan.” Munken sa: ”Okej, jag ska göra dig till en svan. Men gå först till svan och fråga honom om han är nöjd med sitt liv eller inte. Du får gå och tar reda på det. Tills dess är jag för dig här.”

Korpen flög gladeligen i väg för att möta svan. Han såg en svan simma i en damm. Han gick till svanen och sa: ”Du är så vacker, du är vit som mjölk. Alla älskar dig. Du är den lyckligaste fågeln i världen.” Svanen sa till korpen med ett sorgset hjärta: ”Vit är ingen färg. Nej min vän, jag är inte glad. Det finns så många vackra färger i världen, men jag har ingen färg. Jag tror att en papegoja måste vara världens lyckligaste fågel. Han är så färggrann och vacker.”

När korpen hörde detta, flög den därifrån och nådde papegojan. Han sa till papegojan: ”Åh papegoja, du är så färgstark och vacker. Du måste vara den lyckligaste fågeln i världen.”

Papegojan sa till korpen med sorgset hjärta: ”Nej min vän, jag är inte glad. Du ser att folk håller papegojor i bur. Jag är alltid rädd att någon ska fånga mig och låsa in mig i en bur. Jag tror att påfågeln är världens lyckligaste fågel. Han är också mycket färgstarkare än jag.”

När korpen hörde detta flög han runt och letade efter en påfågel. Efter att ha letat länge ser han äntligen påfågeln i en bur i en djurpark. Han såg att hundratals människor hade samlats för att se honom.

Efter att folket hade lämnat gick korpen fram till påfågeln och sa: ”Kära påfågel, du är så vacker. Varje dag kommer tusentals människor för att se dig. Titta på mig, när folk ser mig skrämmer de bort mig omedelbart. Jag tror att du är den lyckligaste fågeln på jorden.

Påfågeln svarade sorgset. Han sa: "Jag har alltid trott att jag var den vackraste och gladaste fågeln på jorden. Men på grund av min skönhet är jag instängd i denna djurpark. När folk plockar av mig färgglada fjädrar för att göra dekorativa saker gör det mig mycket ont.” Påfågeln tog en djup suck och sa: ”Jag är inte glad min vän.”

Korpen blev förvånad över att höra detta från påfågeln. Han frågade honom: ”Om du inte är lycklig, vem tror du då är den lyckligaste fågeln i världen?”

Jag har undersökt djurparken mycket noggrant och jag har insett att Du, korpen är den enda fågeln som inte hålls i bur. Folk försöker inte fånga dig och sätta dig i bur. Så de senaste dagarna har jag tänkt att om jag vore en korp så skulle jag glatt kunna ströva överallt och jag skulle vara fri. När korpen hörde detta flög han därifrån och för första gången kände han sig lycklig över att vara en korp.

Han kom tillbaka till den vise mannen och sa: O kloke, jag vill inte vara något annat. Jag mår bra som jag är.

 

De problem vi ser i våra liv har andra också. Vi gör onödiga jämförelser med andra och sedan blir vi ledsna och förbannar oss själva.

Vi värdesätter inte vad vi har och allt detta leder till känsla av olycka. Du borde lära dig att vara lycklig i det du har, i stället för att leta efter det du inte har. Det kommer alltid att finnas någon som kommer att ha mer eller mindre än du har.

Om du fortsätter att jämföra dig med andra kommer du aldrig att kunna vara lycklig. En person som är nöjd med vad han eller hon har är den lyckligaste personen i världen. Du borde sträva mer efter vad som ger dig glädje och vad som får just dig att må bra. Det är ofta de små glada sakerna i vardagen som ger dig livsglädje.

Är du inte nöjd med ditt liv så börja sök inom dig själv det är där svaren finns. Du behöver ge dig tid till att stanna upp och lyssna till dig själv då och då.