Skratt är hälsokost för kropp, knopp och själ

Hur ofta skrattar du?
När skrattade du senast?

Att skratt är viktigt för hälsan det vet de flesta, men att det även kan vara förebyggande tänker vi inte på.

Om vi har lätt till skratt så klarar vi de svåra perioderna i livet lite lättare. För livet är ju en berg-och-dalbana mellan glädje, sorg, ilska med mera och så måste det få vara. Men det är inte bra att fastna och älta om och om de mörka perioderna under en längre tid.

Jag träffade en kvinna på 94 år innan coronan slog till. Hon berättade att när hon hade fått en stroke så var alla hennes anhöriga så oroliga för henne att de inte visste hur de skulle hantera situationen. Hon började dra historier fast ena halvan av ansiktet hängde av förlamning. Hon hade allt som allt haft sju strokes och hon såg hur frisk ut som helst.

Läkarna har sagt att utan hennes glada humör och inställning hade hon inte klarat det. Det kan vara halva orsaken till att hon är helt återställd idag. Så varför inte börja redan i dag och ta vara på varje dags glädjeämnen, för de finns där även mörka dagar. Minst ett garv om dagen borde vi alla ha, även om minst tio minuter är det optimala. Men om man inte är van att skratta så är det ju bra att börja någonstans.

Det finns en mängd positiva saker som händer i vår kropp och hjärna när vi skrattar.
Skratt och glädje är bra för hälsan. Det gör oss bland annat gladare, piggare, lindrar stress, vi lär oss nya saker bättre och det lindrar oro. Högt blodtryck kan sänkas, endorfonerna vaknar till liv, vi håller oss friskare, blir mindre stressade och sover bättre. Skrattet kan till och med lindra smärta och sänka högt blodtryck. 10 minuters gapskratt kan till exempel lindra smärta i upp till 3-4 timmar. Dessutom blir vi mer öppna och positivare till livet när vi skrattar ofta.

Det sägs att vi svenskar får till cirka 5 minuters skratt per dag, men vi behöver minst 10-15 minuter per dag för att vi ska må riktigt bra.

Det handlar inte om att gå omkring att gapskratta hela dagarna.

Att göra saker du mår bra av är också viktigt, det är inte alltid ett skratt måste till, men att få känna glädje både i kropp och själ är viktigt för vår hälsa.
Om vi kan skratta åt oss själva, åt våra dråpligheter och inte ta oss själva eller livet på så stort allvar underlättar också.

Visste du att fejkade skratt också hjälper?
Våra hjärnor kan inte skilja på fantasi eller verklighet. Om vi skrattar utan anledning så sätter de positiva processerna igång i din kropp. Det kan ju kännas stelt och konstigt, men gör man det tillsammans med någon då blir det äkta ganska fort. 

Umgås med vänner som gör dig glad, det är tillsammans med andra som skratten uppstår.
Både skratt och leenden smittar.

Ett leende smittar i minst tre led.
Visste du att människor som skrattar och ler uppfattas som vackra och mer tilldragande. Dessutom är det helt gratis och utan biverkningar.

Vill du veta mer så kan du ladda ner min ljudbok Skratta dig gladare och friskare där ljudböcker finns.

Försumma inte daglig glädje.
Önskar dig en glädjefull vecka.