Stephen Hawking och livet

I går kväll såg jag en fantastiskt bra film om rymdfysikern, vetenskapsmannen och författaren Stephen Hawking. Han dog när han var 76 år 2018. När han var 21 så fick han diagnosen ALS och läkarna sa att han hade högst två år kvar att leva.
Här är några citat som han lämnat efter sig som är tänkvärda.

”Försök att förstå vad du ser och undrar kring varför universum existerar. Var nyfiken, och oavsett hur svårt livet verkar finns det alltid något du kan göra och lyckas med. Det som spelar roll är att du inte ger upp.”

***
“Jag har märkt att även de människor som hävdar att allt i livet är förutbestämt och att det inte finns någonting vi kan göra åt saken, ser sig för innan de går över vägen".

***
”Jag är bara ett barn som aldrig har vuxit upp. Jag fortsätter att fråga hur- och varför-frågor. Ibland finner jag ett svar.”

***
“Jag har ingen aning om min IQ. Folk som skryter om sin IQ är förlorare”.

***
"Mina förväntningar reducerades till noll när jag var 21. Allt sedan dess har varit en bonus".

***
"Intelligens är förmågan att anpassa sig till förändring".

***
Ett, kom ihåg att titta upp mot stjärnorna och inte ner mot dina fötter. Två, ge aldrig upp ditt arbete. Arbete ger dig mening och syfte och ditt liv blir tomt utan det. Tre, är du tillräckligt lyckligt lottad att finna kärleken, kom ihåg att den finns där och kasta inte bort den” .

***
Att lägga våran uppmärsksamhet på materiella ting är att begränsa mänskliga tänkandet.

***
Finns det liv, finns det hopp. Det betyder något om du inte bara ger upp.

Mina reflektioner och tankar efter att ha sett filmen och det jag bär med mig i vardagen är:

Var uppmärksam på dina tankar och handlingar, de ger dig kunskap om dig själv och livet.

Tänk om varje dag är en bonus i ditt liv?
Så länge du lär dig saker utvecklas du och livet blir roligare.

Se till att ha ett arbete som du trivs med och som ger dig glädje. Vi tillbringar mycket av vår tid på jobbet och då bör det kännas meningsfullt.

Gör fler saker än saker du köper. Vi blir gladare av upplevelser än av saker.
Fortsätt vara nyfiken på att lära dig nya saker.
Ge inte upp, det finns alltid nya spännande vägar. Ett misslyckande är bara en möjlighet till nya upptäckter.

Om Stephen William Hawking, född 8 januari 1942 i Oxford, död 14 mars 2018 i Cambridge. Han var en brittisk fysiker, kosmologiforskare ochpopulärvetenskaplig författare. Han var forskningsdirektör vid Centre for Theoretical Cosmology inom Universitetet i Cambridge. Hans vetenskapliga arbeten inkluderar ett samarbete med Roger Penrose om singularitetssatserna – inom ramen för den allmänna relativitetsteorin – och den teoretiska förutsägelsen att svarta hål avger strålning, ofta kallad Hawkingstrålning.

Stephen Hawking led av en
neurodegenerativ sjukdom, amyotrofisk lateralskleros (ALS), som gjorde honom nästan helt förlamad. Han hör till det fåtal som trots sjukdomen kunde leva många år efter diagnosen. Han kommunicerade via en digital röstmaskin.

Han kom 1988 ut med boken Kosmos: en kort historik (A Brief History of Time) som sålde över tio miljoner exemplar och boken slog rekord när den hamnade på den brittiska Sunday Times bästsäljarlista i 237 veckor.

Stephen Hawking var under sin livstid flitigt nämnd i samband med diskussioner om möjliga Nobelpristagare. Svårigheten att kunna bekräfta giltigheten i hans främsta teori – Hawkingstrålningen – var en av orsakerna till att han aldrig fick Nobelpriset i fysik.
Källa: Wikipedia