Tillåt dig att älska dig själv

Älskar du dig själv?

Ger du dig själv det du behöver och mår bra av varje dag?

Respekterar och accepterar du dig själv?

Du är värd att få känna självkärlek och må bra i dig själv, men för att göra det så behöver du jobba med dig själv lite varje dag.

Jag har jobbat med mig själv medvetet väldigt länge, men när jag under ett par perioder i mitt liv inte lyssnade inåt så tappade jag  bort mig själv lite på vägen. Jag gick runt i cirklar, det kändes som jag stod och stampade. Jag hamnade på platser och i situationer i livet där jag inte kände mig hemma.
Jag har insett att jobbet jag gjort och gör med mig själv är en färskvara. Det är en livslång process att vara medveten och följa sitt hjärta.

Det händer saker i våra liv som kan få oss alla att tappa fotfästet eller glömma bort oss själva. Det är då skavet kommer, för kroppen vet när du inte trivs eller mår bra där du befinner dig. Lyssna på dig själv och din kropp. Det är så mycket ljud och yttre stimulans i vår vardag att våra tankar och känslor lätt drunknar.

Det är i tystnaden du finner dina svar.
Ta dig en tyst stund då och då, bara andas och vara i nuet. Låt dina tankar få sväva fritt. Skriv ner det du känner i en tankedagbok.
När du gjort det ett par gånger så kommer du att känna vad som skaver och vad du skulle vilja göra egentligen.

Vi är bra på att planera semestrar och vardagssysslor, men vi planerar sällan eller ger plats för vad vi egentligen vill i våra liv. Dagarna går och livet rullar på och du är värd bättre än att gå med skav år ut och år in.

Det viktigaste du kan göra i livet är att börja älska dig själv. Det är grunden till ett mer harmoniskt och glädjefyllt liv inifrån och ut. Den enda vägen att gå om du vill känna inre glädje och livslust.

Vi blir aldrig fullärda, vi behöver utveckla oss själva för att behålla och skaffa oss både ett gott självförtroende, en god självkänsla och för att känna äkta livsglädje.

Många kände sig modigare och mentalt starkare när de var yngre. De skrattade oftare. Med åldern så tappar många de tron på sig själv om de inte fortsätter att utvecklas, de slutar utmana sig.

Den här dikten av Charlie Chaplin återkommer jag då och då till och den är så sann och en bra påminnelse.

När jag började älska mig själv

När jag började älska mig själv så förstod jag att jag i alla omständigheter är på rätt plats vid rätt tillfälle, och att allt sker i just rätt ögonblick. Så jag kunde vara lugn. Idag kallar jag det “SJÄLVSÄKERHET“.

När jag började älska mig själv fann jag att vånda och emotionellt lidande endast är varningstecken om att jag levt mot min egen sanning. Idag vet jag att detta är “AUTENTICITET”.

När jag började älska mig själv slutade jag att sukta efter en annan lögn, och jag kunde se att allt som omgav mig bjöd in mig att växa. Idag kallar jag det “MOGNAD”.

När jag började älska mig själv förstod jag hur mycket det kan kränka en person om jag försöker tvinga på den personen mina önskningar, trots att jag visste att tiden inte var den rätta och att personen inte var redo för det, och trots att denna person var jag. Idag kallar jag det “RESPEKT”.

När jag började älska mig själv frigjorde jag mig från allt som inte är bra för min hälsa – mat, personer, saker, situationer och allt som tyngde mig ned och bort från mig själv. Först kallade jag denna attityd hälsosam egoism. Idag vet jag att det är “SJÄLVKÄRLEK”.

När jag började älska mig själv slutade jag stjäla min egen tid, och jag slutade designa stora projekt för framtiden. Idag gör jag bara vad som ger mig glädje och lycka, saker jag älskar att göra och vad som får mitt hjärta att jubla, och jag gör dem på mitt eget sätt och med min egen rytm. Idag kallar jag det “ENKELHET”.

När jag började älska mig själv slutade jag försöka att alltid ha rätt, och sedan dess har jag haft mindre fel. Idag upptäckte jag att det är “BLYGSAMHET”.

När jag började älska mig själv vägrade jag att fortsätta leva i det förflutna och oroa mig över framtiden. Nu lever jag endast för stunden, där allt sker. Idag lever jag varje dag, dag för dag, och jag kallar det “UPPFYLLELSE”.

När jag började älska mig själv insåg jag att mitt sinne kan störa mig och göra mig sjuk. Men när jag sammankopplade med mitt hjärta blev mitt sinne en värdefull vän. Idag kallar jag detta band för “HJÄRTATS VISHET”.

Av Charlie Chaplin

Våga älska dig själv och lita på att din kropp vill säga något när det skaver inom dig. Även smärta, trötthet, stress eller svårt att sova kan vara signaler på att du bör stanna upp och lyssna på dig själv.