Vad säger du till dig själv varje dag?

Hur pratar du med och till dig själv?
Säger du snälla saker till dig själv varje dag?

Du samtalar med dig själv hela tiden, du har en inre dialog som pågår, men du är troligen inte alltid är medveten om det då det går på automatik. 

Vad tänker du när du ser dig i spegeln till exempel? Är det snälla, positiva tankar eller är det negativa tankar.

Vi tänker över 60 000 tankar varje dag och över 80 % av dom har du tänkt tidigare.

Tänk dig att du umgås med någon dygnet runt som hela tiden säger: Du duger inte, du ska inte tro att du kan något, det där kan du inte, det där kommer du aldrig att lyckas med, vad du är ful, vad du är tjock, varför skulle du lyckas med och liknande saker. Det är som att gå omkring och slå på sig själv med en mental stekpanna. Skulle du vilja umgås med den personen?

Du umgås med dig själv dygnet runt, varje sekund, du är den enda du måste leva med hela tiden. Så då är det bra att vara sin egen bästa vän. 

Är du din egen bästa vän eller är du din egen värsta fiende?

Säger du snälla saker till dig själv?

De negativa tankarna eller orden du säger till dig själv kommer egentligen inte från dig själv från början. Du har troligen ärvt dom från någon. Det kan vara något du fått höra under hela din uppväxt av människor som inte vågat tro på sig själva, så därför har de inte heller kunnat tro att någon annan kan.

De har inte själva haft verktygen för att tro på sig själva eller tycka om sig själva och det har de överfört till dig. Du har hört dom så ofta att du tror att det är dina egna tankar.

Människorna runt omkring dig har nog gjort så gott de kunnat, utifrån de förutsättningar de haft, men inte vågat gå utanför sin bekvämlighetszon. För även negativitet kan kännas tryggt när det är det man är van med.

Du kan till exempel vara rädd för saker som dina föräldrar är rädd för, bara för att de har överfört sin räddsla på dig. Du kan vara rädd för spindlar, sprutor, ormar med mera för att någon av dina föräldrar är det. Då är det en inlärd rädsla. Om du har växt upp med människor omkring dig som haft en negativ attityd till andra och sig själva så kan det ha smittats vidare till dig.

Men du har rätt att finna din egen sanning. Det är inte helt ovanligt att de fördomar man har är sådanna som ärfts från föräldrar eller andra släktingar.

Har du drömmar som du inte vågar förverkliga för att du bryr dig om vad andra skulle säga eller tänka? Då har du troligen ärft andras tankar och åsikter.

Allt det vi har fått höra bär vi med oss från barndomen eller andra erfarenheter, det behöver inte vara din sanning som du går och bär på. Det jag menar är att du har rätt att leva det liv du vill, inte hur andra önskar att du ska leva. Du har rätt att hitta din egen sanning. Du har fått dem största gåvan du kan få genom att du föddes och kom till världen. Du är skapad för att du ska få fylla ditt liv med sådant som ger dig glädje och ett gott välmående så mycket det bara går.

Du bör få växa och blomma hela livet. Det går att göra förändringar och utvecklas hela livet.

Här kommer några frågor du kan ställa dig själv.

Sätt dig med penna och papper eller öppna ett dokument i mobilen. Sätt dig i lugn och ro.

♡ Vilka minnen och upplevelser från din barndom vädesätter du mest?

♡ Vem beundrar du mest av allt?

♡ Vilka är Dina viktigaste grundläggande värderingar? Utgå ifrån vad du tycker, strunta i vad du tror andra tycker.

♡ Lista de tio allra viktigaste sakerna i ditt liv och var ärlig. Strunta i vad du tror att andra skulle tycka.

♡ Vilka mål är viktigast för dig? Vad skulle du verkligen vilja uppnå i livet?

Hur har dina mål förändrats genom åren?
Skriv upp vilka de olika målen har varit?
Finns det någon gensam nämnare?

♡ Om du fick drömma fritt vad skulle du vilja göra.
Har du drömmar som du inte vågar förverkliga för att du bryr dig om vad andra skulle säga eller tänka? Då har du troligen ärvt andras tankar och åsikter.

♡ Vilka är dina bästa kunskaper och styrkor?
Vilka är dina svagheter?
Vilka situationer och misstag tycks återkomma i ditt liv?
Varför tror du att det är så?

♡ Vilket är ditt mål i år?
Var vill du vara om 10 år?

Vill du vara och leva det liv du lever idag om 1 år, 3 år, 5 år eller 10 år?