Vardagsmys

Det är lätt att vardagen blir trist om allt går på rutin och man hamnar i samma hjulspår dag ut och dag in.
Det är vanligt att man vill slå på stort när det är dags för semester för att åter hitta tillbaka till varandra i en relation och sammanföra familjen. Men om man inte ser eller uppskattar varandra i vardagen så hjälper det inte med semesterlyx.

Livet pågår varje dag, det är jobb, förskola, skola och fritidsaktiviteter som ska rymmas med matinköp, matlagning, städ och tvätt. Dagarna rullar på och det är lätt att glömma att lägga in familjetid, partid och lite egen tid. Men det är viktigt att se varandra, lyssna på varandra, ta i varandra och prata med varandra om dagens händelser, drömmar och tankar.

Att fortsätta uppvakta varandra, ta en middagsdejt då och då. Ge varandra kramar varje dag, se varandra i ögonen när ni pratar och göra saker tillsammans. Det är i samtal som även skratten uppstår. Låt middagen vara en tid varje dag då familjen samlas och äter tillsamnans. Hjälps åt att duka och duka av. Ha en städdag tillsammans som avslutas med en gemensam rolig aktivitet som belöning för hela familjen.

Vad kan underlätta i er vardag?
Här är några exempel.
Att alla har varsin tvättkorg, alla får vika och lägga in sin egen tvätt i skåp och lådor, alla städar sina rum och hjälps åt med övriga utrymmen.
När barnen är på sina aktiviteter, passa själv på att träna eller ta en promenad.

Duka fint mitt i veckan, ät tillsammans och prata om dagen, gå bordet runt. Låt mobilerna ligga under middagen. Samtala om vad som varit roligast, bäst, vad ni lärt er under dagen. Ett tillfälle då man även kan få reda på det som varit mindre bra och prata om det i lugn och ro med den som haft en dålig dag, efter middagen. . 
Ha en skärmfri kväll i veckan, spela sällskapsspel eller gör något annat tillsammans. Det är då skratt och samtal kommer naturligt. 
Laga mat tillsammans på helgerna.
Baka något gott tillsammans.

När man gör saker tillsammans så uppstår samtal och skratt som stärker familjerelationerna.
Många barn upplever idag att deras föräldrar inte bryr sig om dom. Undersökningar visar att många barn pratar med sina föräldrar mindre än tio minuter om dagen. Hur mycket pratar du med dina barn varje dag?

Det finns även de som lever i en parrelation som upplever att de inte blir sedda eller lyssnade på i vardagen för att de inte hinner prata med varandra. Det pratas om hämtningar, lämningar, inköp, matlistor mm, men inte om annat som är lika viktigt, hur dagen har varit, vad du har tänkt på, vad du vill och önskar och om vad partnern vill eller önskar.

Tiden går fort, jobb och familjeliv kan kännas svårt att få ihop, men när man ger sig tid att prata och umgås i vardagen så ger det så mycket tillbaka. Det ger ett sammanhang och stärker familjen.

Vardagsmys lika viktigt som fredags- och helgmys. Livet pågår varje dag, inte bara på helger, lov och semestrar. Ta vara på alla veckans dagar och fyll dom med kärlek, skratt och gemenskap. . 

Vad gör du för att skapa glädje och familjemys i vardagen?.