Är glädje & skratt så viktigt?


Många upplever att de tappat en del av skrattet. Vi lever nu i en tid som gör att många känner sig isolerade, stressade, uttråkade. Det påverkar vårt humör, vår energi men även vår kropp.     


Vi behöver skratta mer!

Många känner att de skattar alldeles för lite. Känslan som infinner sig i kroppen efter ett riktigt härligt skrattanfall är bara positiv. Vi känner oss avslappnade och lite mjukare inombords. När vi skrattar så är vi alltid i nuet, det går heller inte att tänka på något tråkigt när vi skrattar. Skrattet har en positiv inverkan på bland annat vårt välmående, inlärning och smärta. Det handlar inte om att vi ska gå omkring och gapskratta hela dagarna, utan om att försöka må så bra som möjligt, varje dag.                                                                                                                                                                                      

Vad händer i vår kropp och hjärna när vi skrattar?

Den forskning som finns om skratt visar att det verkligen kan ha en positiv inverkan även på medicinska tillstånd. Om vi skrattar i 10 minuter så kan vi känna smärtlindring i upp till 3 eller 4 timmar.  Skrattet är en fysisk reaktion hos oss som framkallar rytmiska reaktioner i kroppen så som att magmusklerna och andningsorganen reagerar, de får en inre massage. Skratt kan uppstå om man hör en rolig historia, när man bli kittlad, eller av egna tankar. Skratt frigör kroppens ”må bra” hormon, det vill säga endorfinerna, som minskar smärta och stress.                                         

Människor från alla kulturer i världen skrattar. 

Leenden och skratt är en gammal signal på att vi är fredliga och det smittar även om vissa skrattar mer än andra. Nyfödda ler ganska snabbt, de härmar våra leenden. Vi kan skratta långt innan vi kan prata, krypa eller gå. Även blinda och döva barn som aldrig har sett eller hört någon skratta, skrattar. Ett skratt kan kännas befriande, det skapar känslan av gemenskap, bygger relationer och skapar en god sammanhållning. Vi skrattar mindre nu än tidigare. Under 30-50-talen så skrattade vi minst 18 minuter, nu är vi nere på runt 6 minuter per dag. Vi behöver minst 10 minuters skratt varje dag för att må riktigt bra.                                                                                                                              

Att ta medicin är inte roligt, men att ha roligt är medicin.

Man har sett att skratt kan förbättra syreupptagningen hos astmatiker, att det lindrar smärta, minskar stress. Skratt gör oss dessutom mer kreativa, ger bättre inlärning, gör att vi sover bättre. Vi får mer energi, känner oss gladare och blir mer positiva till livet. Skratt är även förebyggande. Skratt kan faktiskt vara ett kostnadseffektivt verktyg som har positiv effekt på sömnproblem och sömnkvalitet även på äldre dar.                                              

Skratt är en färskvara!

OBS! Om du är deprimerad så är detta inget för dig. Då kan du behöva professionell hjälp. Det är lika vanligt att bli sjuk och må dåligt i själen som i kroppen.
Hit kan du vända dig om du vill ha hjälp.